Στις 12 Οκτωβρίου εορτάζεται η απόβαση του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική το 1492, όταν και άρχισε η κατάκτηση της ηπείρου, η οποία για αιώνες θα ήταν μέρος της Ισπανικής Αυτοκρατορίας. Με την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική πριν από περισσότερα από 500 χρόνια, η 12η Οκτωβρίου έγινε ένα ιστορικό ορόσημο που σηματοδότησε το τέλος του Μεσαίωνα και την αρχή της Σύγχρονης Εποχής, αλλά και την ένωση δύο κόσμων, δύο διαφορετικών γλωσσών και πολιτισμών.
Η ανακάλυψη της Αμερικής προέκυψε από την αποστολή που οι Καθολικοί Μονάρχες ανέθεσαν στον Κολόμβο για να ανακαλύψουν νέα εδάφη. Ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου 1492 και μετά από αρκετούς μήνες, έφτασε στις 12 Οκτωβρίου 1492 στο νησί Guanahani που βρίσκεται στις Μπαχάμες. Στη συνέχεια, ακολούθησε η ανακάλυψη της Κούβας και του Άγιου Δομίνικου.
Η ημερομηνία αυτή συμπίπτει, επίσης. με μια άλλη πολύ σημαντική ημερομηνία για τους Ισπανούς, την Ημέρα της Πιλάρ. H Παναγία της Πιλάρ, είναι η προστάτιδα της Ισπανίας και, συγκεκριμένα, της Σαραγόσα, μία περιοχή που φημίζεται και τους πολυήμερους εορτασμούς της συγκεκριμένης περιόδου.
Το 1987, η ημερομηνία καθιερώθηκε επίσημα ως Εθνική Εορτή της Ισπανίας, ενώ το 2014, τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) καθιέρωσαν τη 12η Οκτωβρίου ως ημέρα μνήμης της ισπανικής γλώσσας, «που αντιπροσωπεύει ένα στοιχείο συνοχής και εδραίωσης του ισπανόφωνου κόσμου».
Η 12η Οκτωβρίου δεν γιορτάζεται μόνο στην Ισπανία, αλλά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Βενεζουέλα, η Κολομβία, το Περού, ο Ισημερινός, η Αργεντινή ή η Χιλή, τιμούν τη μνήμη της 12ης Οκτωβρίου με στόχο να αναδείξουν την ιστορία πριν από την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου στη λεγόμενη «νέα ήπειρο» και την καθιέρωση ενός διαπολιτισμικού διαλόγου για τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών.