Comidas y dulces de Navidad

Share

Φαγητά και γλυκά των Χριστουγέννων

Τις μέρες των Χριστουγέννων σε όλα τα σπίτια στην Ισπανία και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής – όπως και παντού στον πλανήτη όπου γιορτάζονται τα Χριστούγεννα – συγγενείς και φίλοι μαζεύονται συχνά γύρω από ένα τραπέζι, για να περάσουν όμορφα και να γευτούν ιδιαίτερα και ξεχωριστά φαγητά και γλυκά της εποχής. Τα εδέσματα ποικίλουν ανάλογα με τις περιοχές της Ισπανίας αλλά συνήθως σερβίρεται κρέας ή ψάρι ή ποικιλίες τυριών, θαλασσινών και αλλαντικών (πολλά είναι τα φημισμένα ισπανικά αλλαντικά: jamón, chorizo, lomo, salchichón κ.ά.)

Ωστόσο, τα γλυκά έχουν την τιμητική τους στο γιορτινό τραπέζι με πρώτο και καλύτερο το φημισμένο turrón. Έχει σχήμα σοκολάτας, η υφή του μπορεί να είναι σκληρή ή μαλακή και υπάρχει σε διάφορες γεύσεις: αμύγδαλο, σοκολάτα, με φρούτα κ.ά. Τα πιο παραδοσιακά είναι τα turrones του Alicante και της Jijona. Τα polvorones μοιάζουν με τους δικούς μας κουραμπιέδες. Φτιάχνονται με αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη, έχουν πολύ μαλακή υφή και διάφορες γεύσεις: κανέλα, σοκολάτα, λεμόνι, καρύδα κ.ά. Επίσης νόστιμα γλυκά της εποχής είναι το mazapán (σαν αμυγδαλωτό σε διάφορα σχήματα) και το mantecado (σαν μεγάλο βουτυρένιο μπισκότο).

Πολύ σημαντική ημέρα των γιορτών είναι η μέρα των τριών Μάγων (el día de Reyes) στις 6 Ιανουαρίου. Οι Μάγοι φέρνουν τα δώρα στα παιδιά και το χαρακτηριστικό γλυκό της ημέρας είναι το Roscón de Reyes. Η λογική του μοιάζει με τη δική μας Βασιλόπιτα. Είναι ένα στρογγυλό γλυκό σαν στέμμα με γέμιση και εντυπωσιακή διακόσμηση, που κρύβει όμως δυο εκπλήξεις: ένα φασόλι και μια μικρή φιγούρα βασιλιά. Όποιος βρίσκει το φασόλι, πληρώνει το γλυκό ενώ όποιος βρει τη φιγούρα, είναι ο τυχερός της χρονιάς!

Τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία γιορτής, χαράς και επανασύνδεσης με τους ανθρώπους μας. Κι αυτό γίνεται πιο εύκολα και πιο ευχάριστα γύρω από ένα τραπέζι. Γιατί το τραπέζι δεν είναι τα φαγητά, είναι οι άνθρωποι με τους οποίους τα μοιράζεσαι. ¡Feliz Navidad a todos y a todas!

Εξερευνήστε περισσότερα